søndag den 4. november 2012

Oktoberafslutning

Var ude at gå en skøn formiddagstur i den sidste weekend i oktober.
Det havde frosset om natten og lyset var fantastisk!
Dagen sluttede med fabrikation af græskarmænd og en enkelt lile roe-mand
 importeret hjem fra den gamle by i Århus

Glædeligt efterår :-)

fredag den 26. oktober 2012

DIY: Sanseslange til Musikalsk Legestue/Motorik

Jeg har syet denne sanseslange til mine hold i børnerytmik. 
Slangen er fyldt med forskellige ting, der er forskellige at træde på mens man danser og synger.
Inspirationen stammer fra bogen "Sanseslangen" af Dorthe Græsborg - og det er hendes sang jeg bruger. Men ideen kan sagtens bruges til andre sange, til ærteposer eller til privat brug og sjov og stimulerende leg. Du kan læse mere om hvad jeg ellers underviser i her

Herunder kan du se hvordan jeg har lavet den:

1. Klip et antal lapper, alt efter hvor lang slangen skal være, i samme størrelse.
Læg dem i rækkefølge sådan som du vil have dem.
OBS!
Jeg har her markeret hovedet ved at folde det som en spids, det skal ikke syes i en spids.

2. Start med at lave øjnene til slangen.
Klip to runde hvide stk. stof i passende størrelse og to mindre sorte cirkler.

3. Lim den sorte cirkel fast på den hvide
4. Læg et stykke papir (her er brugt bagepapir)  mellem det hvide stof og symaskinen.
Det gør syningen meget nemmere at styre.
Sy den sorte cirkel fast med ligeudsting.
Papiret fjernes forsigtigt bagefter.
5. Lim de færdige øjne fast på det ene stykke stof som skal blive til hovedet.
6. Læg igen et stykke papir mellem det nederste stykke stof og symaskinen og sy øjnene fast med ligeud sting.
Du kan også vælge at gøre det med tætte sik-sak sting, det giver en flot applikations-finish. 

Nu kan du gå i gang med at sy selve slangen.

7. Sæt stofstykkerne sammen ret mod ret og sy dem sammen i kanten stykke for stykke.
Her er brugt overlocker. Du kan selvfølgelig bruge sik-sak og ligeud sting.
Når du har 2 lange ens "halve" slanger, skal du have sat dem sammen.

8. Nu lægges de lange slangestykker sammen, ret mod ret og hæftes sammen så de passer sammen.
Det er vigtigt du er meget opmærksom på at syningerne passer sammen.
9. Overlock eller sy hele vejen langs kanten.
9. Nu skulle du gerne have én lang pølse.
Stik hånden helt ned og vend vrangen ud på den.
Nu skal du til at have fyldet i.
Det er langt det letteste at fylde slangen op nedefra og derefter lukke de individuelle rum.
Alternativt skulle du have syet 10 lukkede ærteposer der skulle syes sammen. 
Det ville give enten en masse syning i hånden eller at slangen ville få en syning på den ene side.

Her er et lille udvalg af hvad jeg har puttet i slangen.
Nødder, pasta, sølvpapirskugler, hama perler, ris, elastikker, kikærter, baby engangsvaskeklude og krøllet bagepapir.
Find selv på flere, kun fantastien sætter grænser.
10. Det nederste rum i slangens hale er fyldt med 3-4 håndfulde hasselnødder.
Hæld dem i og ryst dem helt ned i bunden. 
11. Når rummet er fyldt, skal der syes en lukning op til det næste rum.
12. Sy en enkelt lukning med ligeudsting midt i mellem de to rum.
13. Vær meget opmærksom på at syningerne på A og B siden af slangen ligger lige over hinanden!
Sådan fortsætter du med at fylde slangen op og sy en lukning mellem rummene indtil du når hovedet.
Det har jeg fyldt med almindelig pladevat.

14. Flet en tunge i garn. 
15. Fold kanterne i slangens hovede en centimeter ind og stik tungen ind i midten.
Den må gerne have et stykke siddende inde i hovedet. Det gør det nemmere at montere.
16. Fæstn med nåle så tungen sidder fast.
17. Sy langs med kanten så tungen bliver syet fast og slangens hovede bliver lukket.
18. FÆRDIG!
19. Nu kan slangen bruges - og jeg lover at den er et sandt hit!
Lad børnene danse og gå på den med strømpesukker eller endnu bedre bare tæer og sæt gerne musik til.
Lad de større børn gætte hvad der er i. Det er dejligt at det skifter mellem hårdt og blødt.

God fornøjelse! :-)




tirsdag den 9. oktober 2012

Blommesyltetøj - #opskrift

Havde et par blommer liggende og da jeg nu var i totalt syltemode alligevel, tænkte jeg de ligeså godt kunne blive til syltetøj. Her kommer opskriften:
Blommesyltetøj:
1. Skræl blommerne - skrællen er nemlig bitter

2. Fjern stenene - de indeholder nemlig blåsyre/cyanid og det er virkelig ikke særligt sundt

3. Kog blommerne i vand og sukkerlage - ca 50/50

4. Tilsæt krydderier - jeg bruger altid vanillesukker til sødmen og kom også ingefærpulver og et par nellikker i denne portion. Derudover kan man eksperimentere med kanel (lækkert), kardemomme, nelliker osv.

5. Syltetøjet koges i 10-15 minutter til blommerne er møre og saften er blevet tyk

6. Syltetøjet skummes af og hældes på atamonskyllede glas, der lukkes til med det samme.

7. Mmmmm.... :-)


Syltede grønne tomater - #Opskrifter

Mine små søde tomatplanter ude i haven gav os en lille portion fine sødtsmagende røde tomater i år, men da efteråret begyndte at sætte ind, ville resten ikke modne. Men jeg var slet ikke ked af det, for det gav mig en glimrende undskyldning til at lave syltede grønne tomater! Det er en virkelig delikatesse som selv min tomat-forskrækkede datter gerne vil spise. Her kommer opskriften:
1. Pluk de grønne tomater og vask dem godt

Jeg havde både et par mere røde og gule og grønne. 
Ingen var helt modne, så de blev blandet i og gav et dejligt farvespil.
Jeg er helt vild med de fine stjernemønstre :-)
2. Tomaterne koges 5 minutter i en 50/50 blanding af vand og eddike.
OBS! Jeg syltede en ganske lille mængde. Til fx 1 kg tomater, brug da 1 dl af hver. 
3. Tomaterne tages op af lagen med en hulske.

4. Kassér ca halvdelen af lagen og sæt gryden over blusset igen. 
OBS! Uden tomater i første omgang.

5. Tilsæt 500 g. sukker for hvert kilo tomater.
6. Tilsæt krydderier. Jeg brugte ingefærpulver, kardemommekapsler og nellikker.
Frisk ingefær er også godt, jeg havde bare ikke noget. 
Nellikker har - udover en god smag - en konserverende egenskab. 
7. Lage, sukker og krydderier koges sammen til sukkeret er opløst

8. Tomaterne tilsættes til lagen og det hele koger 7-10 min. 

9. Tag tomaterne op igen og hæld dem på atamonskyllede glas.
Lagen hældes over og glassene lukkes til.


10. Enjoy!









fredag den 14. september 2012

Æblegele - hjemmelavet #DIY



Hjemmelavet æblegelé:
Sådan laver du hjemmelavet æblegele - 
OBS denne opskrift er (som altid når jeg kokkererer) på slump.
Du kan også sagtens slumpe dig selv frem bare du følger et par enkelte huskeregler.

Om æblerne: 
Du kan bruge hvilken som helst sort. 
Jo tidligere fra sæsonen - altså jo mindre modne de er - desto mere pektin er der i.
Pektin er det, der hjælper med at få geléen til at stivne.
Du behøver altså ikke bruge så meget sukker for stivelsens skyld.

Du skal bruge:
1 portion æbler  
Sukker
Vand
1 tsk atamon - bruges kun til at skylle glas i

Udstyr:
Gryde
Syltetøjsglas
Skål/gryde til afdrypning
Saftnet og holder fx. denne, der kan sættes på en gryde el. skål

Fremgangsmåde:

1. Æblerne vaskes og skæres i tern og puttes i en gryde med skræl og det hele.

2. Kom en lille smule vand i - kun lige så det dækker bunden og hjælper med kogningen

3. Bring æblestykkerne i kog og lad dem koge til de er møre saften træder ud af dem (tilsæt evt. en lille smule vand, hvis de ser ud til mangle lidt)

4. Hæld blandingen over i saftposen og lad det sive i et døgns tid.
Jo længere tid det får lov at sive, jo mere pektin frigives. Det kan betale sig at skrabe/vride de sidste dråber ud, da det er dem, der indeholder mest pektin.

5. Bring saften i kog sammen med en masse sukker.
Jeg plejer at gå ud fra at det ca skal fylde det samme som saften hvis det var hældt op i en beholder.

6. Blandingen skal koge ind til en sirup. 
Undervejs skummes af - det er vigtigt, da skummet indeholder urenheder.

7. Når saften bliver lyserød (tydeligst ved "umodne" æbler og knapt så tydeligt hvis du bruger rørsukker) og dråberne hænger tungt fra skeen er geléen klar.

8. Geléen skummes evt. igen og hældes direkte på atamonskyllede glas og lukkes til.

Evt. kan tilsættes lidt vanille eller andre krydderier til geléen. 
Det kunne være stødt ingefær eller kanel el. lign.

Enjoy :-)

lørdag den 8. september 2012

Efterårs-himmmmmbær













Vi har fået de største og lækreste efterårshindbær. Igår blev de plukket - grenene var så tunge at de bøjede sig langt ned - nu er de lettet for en del af byrden - og der er stadig masser og masser af bær på vej. Vores hindbærbuske er højere end min datter. Og de breder sig. Sidste år tog jeg en stikling fra en vild gul efterårshindbær nær mine forældres bopæl - den er også kommet i år, men er endnu ikke moden. Men når det kommer bliver det fantastisk!!