fredag den 14. september 2012

Æblegele - hjemmelavet #DIY



Hjemmelavet æblegelé:
Sådan laver du hjemmelavet æblegele - 
OBS denne opskrift er (som altid når jeg kokkererer) på slump.
Du kan også sagtens slumpe dig selv frem bare du følger et par enkelte huskeregler.

Om æblerne: 
Du kan bruge hvilken som helst sort. 
Jo tidligere fra sæsonen - altså jo mindre modne de er - desto mere pektin er der i.
Pektin er det, der hjælper med at få geléen til at stivne.
Du behøver altså ikke bruge så meget sukker for stivelsens skyld.

Du skal bruge:
1 portion æbler  
Sukker
Vand
1 tsk atamon - bruges kun til at skylle glas i

Udstyr:
Gryde
Syltetøjsglas
Skål/gryde til afdrypning
Saftnet og holder fx. denne, der kan sættes på en gryde el. skål

Fremgangsmåde:

1. Æblerne vaskes og skæres i tern og puttes i en gryde med skræl og det hele.

2. Kom en lille smule vand i - kun lige så det dækker bunden og hjælper med kogningen

3. Bring æblestykkerne i kog og lad dem koge til de er møre saften træder ud af dem (tilsæt evt. en lille smule vand, hvis de ser ud til mangle lidt)

4. Hæld blandingen over i saftposen og lad det sive i et døgns tid.
Jo længere tid det får lov at sive, jo mere pektin frigives. Det kan betale sig at skrabe/vride de sidste dråber ud, da det er dem, der indeholder mest pektin.

5. Bring saften i kog sammen med en masse sukker.
Jeg plejer at gå ud fra at det ca skal fylde det samme som saften hvis det var hældt op i en beholder.

6. Blandingen skal koge ind til en sirup. 
Undervejs skummes af - det er vigtigt, da skummet indeholder urenheder.

7. Når saften bliver lyserød (tydeligst ved "umodne" æbler og knapt så tydeligt hvis du bruger rørsukker) og dråberne hænger tungt fra skeen er geléen klar.

8. Geléen skummes evt. igen og hældes direkte på atamonskyllede glas og lukkes til.

Evt. kan tilsættes lidt vanille eller andre krydderier til geléen. 
Det kunne være stødt ingefær eller kanel el. lign.

Enjoy :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar